Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu'

de Rita Ilies in Piine, 18 Dec 2013 | 8093 vizualizari

 

Plăcinta are în spate o istorie de mii de ani. Primele mențiuni ale existenței acestui fel de mâncare au apărut în jurul anului 9500 î.Hr., în perioada neolitică și în noua eră a pietrei, în Egipt. Plăcintele egiptene erau cunoscute sub denumirea ”galettes”,erau umplute cu orz, ovăz, secară și erau unse cu miere. Despre aceste forme incipiente de desert există informații pe pereții mormântului lui Rhamses al II-lea, din Valea Regilor.
Istoricii sunt însă de părere că originea plăcintei este atribuită grecilor, care preparau o pastă din făină cu apă, la care se adaugă grăsime, pastă pe care o înfășurau apoi în jurul unei bucăți de carne. Aceasta servea pentru a găti carnea sau pentru a nu lăsa să iasă sucurile, oferind un suport ușor în călătoriile lungi pe mare.
Bineînțeles că de-a lungul anilor, plăcinta, a prins forme și gusturi deăvârșite, mai ales în funcție de zonele din care provine acestea. Astfel că, azi vă prezint rețeta de plăcinte pregătite ca la Maramu', umplute cu salată, ceapă verde și mărar din ultima recoltă din grădina lui buni, de-acum vreo lună. ( 03.11.2013 ). :)

 

INGREDIENTE

  • Aluatul:
  • 500-600 g făină albă
  • drojdie ( știți deja, în funcție de temperatura încăperii unde aceasta va dospi )
  • apă călduță cât ia la frământat
  • sare după gust
  • Umplutura:
  • 5-6 mâini de frunze de salată verde spălate
  • cozi de ceapă verde și mărar după gust
  • 450 g urdă proaspătă ( se poate înlocui sau renunța la ea )
  • un praf de sare
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu':

Frământăm un aluat compact, cu grijă să nu avem contact direct între drojdie și sare, apoi îl lăsăm la dospit. ( al meu a dospit cam mult ) :)    

Din aluatul crescut se formează 12 cocoloașe care se stropesc cu apă sau se acoperă pentru a nu se usca până coacem toate plăcintele.   

Pentru umplutură, rupem verdețurile ( mai puțin mărarul ), le amestecăm cu sarea, după care le stoarcem surplusul de apă. Adăugăm urda și mărarul tocat, apoi le omogenizăm.  

Întindem puțin prima cocoloașă din aluat și punem la mijloc aproximativ două linguri din umplutura obținută.    

Strângem, apoi întindem aluatul având grijă să nu-l rupem, altfel umplutura se va împrăștia în tigaie iar plăcinta se va îmbiba cu ulei.  

Coacem fiecare plăcintă într-o tigaie în care în prealabil am încins puțin ulei ( este de preferat uleiul de palmier sau alte uleiuri recomandate pentru gătit ). Coacem plăcintele pe ambele părți puțin, până când obținem o culoare frumoasă, aurie.    

Poftă bună!  

TIPS-URI

1

Pentru plăcinte de post, renunțați la urdă sau alte brânzeturi. Puteți folosi ca umplutură și magiun, varză, cartofi, sau ce ce nu, zahăr sau nuci măcinate.

2

În mod normal, umplutura aceasta se pregătește din frunze de lobodă, cozi de ceapă verde ( cum să zâce pă la noi :) ), caș de oaie și mărar. Eu am lobodă culeasă din grădină și pusă la congelator, dar cum am avut noroc de puțină salată proaspătă, ceapă și mărar din grădină, în luna noiembrie, am profitat. De urdă, mi-a fost poftă. Vă recomand cu încredere, ambele umpluturi!

Daca ti-a placut reteta noastra "Plăcinte cu șălate și urdă de la Maramu'" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

Rita Ilies 1

19.12.2013, 22:38

laura_n 1

22.12.2013, 12:45

ce bunaciuni

Rita Ilies 1

22.12.2013, 14:01

Chiar îs tare bune!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Placinte englezesti